Как да разберете кой е собственик на името на домейна (6 метода) – Окончателното ръководство

Как да разберете кой е собственик на името на домейна (6 метода) - Окончателното ръководство

Как да разберете кой е собственик на името на домейна (6 метода) – Окончателното ръководство

 

Имената на домейни са цифровият еквивалент на реално съществуваща собственост. Те се използват за идентифициране на конкретен субект и неговите продукти или услуги. Когато купувате име на домейн, вие посочвате кой сте и с какво се занимавате. Имената на домейни са сред най-важните активи, които имате като онлайн предприемач. Те помагат за изграждането на вашата марка и привличат потенциални клиенти към вашия уебсайт. Ако не знаете кой е собственик на името на домейна, тогава сайтът ви може да срещне проблеми с получаването на топ позиции в търсачките. В тази статия е обяснено как да разберете кой е собственик на името на домейна, за да можете да предприемете действия за защита на сайта си и да го запазите в благоволението на операторите на търсачки. Прочетете, за да откриете различните видове собственост на домейна, как да я откриете и как да предприемете действия, ако е необходимо.

Как да разберете кой е собственик на име на домейн

Повечето регистри на имена на домейни следят кой и кога използва дадено име на домейн. Можете да търсите в тези бази данни, за да разберете кой в момента притежава дадено име на домейн. Името на домейн се записва в регистъра, както ако сте го купили лично. Ако настоящият собственик не е лицето, което първоначално е регистрирало домейна, регистърът ще издаде предупредително писмо на собственика на името на домейна. Ако името на домейна не бъде регистрирано отново в рамките на една година, регистърът ще изпрати домейна обратно на първоначалния собственик. Можете също така да използвате функцията Whois lookup на регистратора, за да разберете кой в момента притежава дадено име на домейн. Повечето регистри на имена на домейни предоставят и услугата Whois lookup. С помощта на тази услуга можете да видите кой притежава дадено име на домейн и кога го е закупил.

Кой притежава домейн?

Имената на домейни са собственост на хората, които са ги регистрирали. Това е законът в повечето държави и той се прилага стриктно. Ако настоящият собственик на името на домейна не го поднови, името на домейна ще изтече и ще стане достъпно за използване от всеки. Обикновено лицето, което е регистрирало името на домейна, е негов собственик до края на времето. Можете да потърсите в базата данни WhoIs, за да разберете кой в момента притежава дадено име на домейн. Ако настоящият собственик е неизвестен или ако не е подновил името на домейна, след изтичането на срока на валидност то ще стане публично достояние. Това се отнася както за търсенето в WHOIS, така и за самото име на домейн.

Кой може да купи това в къщата?

Съществуват много обстоятелства, при които може да искате да закупите име на домейн, за да защитите инвестицията си. Например, ако сте онлайн търговец на дребно, който иска да използва име на домейн, което вече се използва от конкурент, или ако сте инвеститор, който иска да купи име на домейн, което се използва от утвърден бизнес. Във всички случаи трябва да потърсите съвет от адвокат по имената на домейни, преди да направите значителни парични постъпления от недоказана идея. Много адвокати по имената на домейни са специализирани в подпомагането на онлайн предприятия при придобиването на имена на домейни. Тези адвокати могат да ви помогнат да закупите име на домейн, което е на пазара, на по-ниска цена, отколкото бихте могли да го закупите от регистъра.

Имената на домейни могат да струват до 3700 долара

Цената на имената на домейни може да достигне 3700 долара. Обикновено това е цената на името, включително всички свързани с него такси, плюс всички допълнителни такси, начислени от регистратора, който притежава името на домейна. Понякога обаче на пазара има и по-евтини варианти. Най-евтиният вариант обикновено е име на домейн от първо поколение. Името на домейна от първо поколение е името, с което ще започне животът на вашия домейн. Обикновено то е много сходно с името, предоставено от регистратора, с някои малки козметични промени, като например добавянето на заглавие Expires. Името на домейна от второ поколение е името, което името на домейна ви ще стане, след като премине през процеса на прехвърляне от регистратора към вас. Обикновено то е доста различно от името, което ще бъде името на домейна ви, когато бъде прехвърлено към вас, тъй като ще включва историята на името на домейна.

Какво може да се направи с име на домейн, което е било закупено погрешка

Ако сте закупили име на домейн по погрешка или ако настоящият собственик не е успял да поднови името на домейна, можете да го прехвърлите на вас безплатно. Ако името на домейна се използва от някой друг, можете да го прехвърлите към ново име на домейн, като поемете и разходите за прехвърлянето. Ако обаче името на домейна е ваше, можете да го използвате за каквото пожелаете, без да ви се налагат допълнителни разходи. Това е чудесен вариант, ако искате да използвате името на домейна за нещо, което не е свързано с конкурент.

Завършване

След като сте закупили име на домейн, е разумно да отделите известно време за довършването му, за да сте сигурни, че е точно такова, каквото сте го замислили. Това включва разрешаване на всички проблеми, които може да сте срещнали, и подобряване на използваемостта на уебсайта. Най-добрият начин за действие е да тествате уебсайта си с реални клиенти и да потърсите начини за подобряване на преживяването.

Кой е собственик на домейна?

Съществуват много регистри на имена на домейни в интернет, които се притежават и управляват от трети страни. Те често се наричат регистри на имена на домейни на трети страни или нерегулирани регистри на имена на домейни. Понастоящем има три основни нерегулирани регистъра на имена на домейни, които можете да намерите в GoDaddy, veriSign и Google, но все още се добавят и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top